Algemene informatie

Eierstokkanker

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 1300 vrouwen de diagnose eierstokkanker. Bij het merendeel van de vrouwen is ten tijde van de diagnose de ziekte al in een vergevorderd stadium (FIGO IIB en hoger). De standaardbehandeling bestaat uit een combinatie van chirurgie en chemotherapie. Momenteel is de (chirurgische) behandeling van eierstokkanker gecentraliseerd in Centra voor Gynaecologische Oncologie (CGOs). De chirurgische behandeling wordt altijd uitgevoerd onder leiding van een gynaecoloog-oncoloog. Ondanks deze centralisatie van zorg, nieuwe chirurgische technieken en nieuwe systemische therapie is de langetermijnoverleving van vrouwen met eierstokkanker de afgelopen 25 jaar niet verbeterd.

Platform

Structurele samenwerking, uniformiteit en overzicht binnen wetenschappelijk onderzoek naar eierstokkanker worden bewerkstelligd door een nationaal multidisciplinair platform: de ‘Archipelago of Ovarian Cancer Research’ (AOCR). Binnen dit platform worden zowel medische gegevens als lichaamsmaterialen van alle patiënten met eierstokkanker in Nederland (die toestemming geven) gecodeerd opgeslagen. Deze gegevens kunnen vervolgens gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Het AOCR-platform zal gaan bijdragen aan:

  • intensievere samenwerking tussen ziekenhuizen;
  • betere internationale samenwerking;
  • meer onderzoek naar de zeldzamere vormen van eierstokkanker;
  • ondersteuning van klinische onderzoeken.
  • Het uiteindelijke doel van het platform is om de diagnostiek, behandeling en overleving van eierstokkanker te verbeteren.

    Wetenschappelijk onderzoek

    Onderzoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden voor eierstokkanker (klinisch onderzoek) wordt vaak in samenwerkingsverband uitgevoerd. Echter, fundamenteel onderzoek (onderzoek naar de oorzaak van een ziekte) en translationeel onderzoek (het vertalen van fundamenteel onderzoek naar de praktijk) naar eierstokkanker worden, vanwege de kleinschaligheid, veelal op individuele basis uitgevoerd door (academische) ziekenhuizen. Om fundamenteel en translationeel onderzoek te centraliseren, is structurele samenwerking, uniformiteit en overzicht nodig. Dit zal ervoor zorgen dat de uitvoering van wetenschappelijk onderzoek naar eierstokkanker vergemakkelijkt wordt en de resultaten sneller in de praktijk toegepast zullen worden.

    Laatste Nieuws